- 14 september 2023
- | Bron: Motion Control
Ethernet-APL versnelt digitalisering in procesindustrie

De mogelijkheden die Industry 4.0 en Industrial Internet of Things met zich meebrengen zijn veelbelovend, maar er is nood aan ondersteunende technologie om het potentieel hiervan ten volle te kunnen benutten. Vooral in de procesindustrie was er sprake van een zogeheten 'communication gap', die de connectiviteit tussen sensoren en de bovenliggende netwerklagen bemoeilijkte. Dit euvel wordt nu weggewerkt met de nieuwe Ethernet-APL-technologie, die specifiek ontworpen is voor deze sector.
Wat is Ethernet-APL?
APL staat voor 'Advanced Physical Layer'. Het gaat dus om een additionele, fysieke laag in het traditionele, 7-lagen ISO OSI-model; naast de andere, reeds bestaande lagen zoals WLAN, Fast-Ethernet ... Deze nieuwe technologie laat toe om toestellen in het veld met 2-draadskabels te connecteren en hiermee te communiceren over de bekende, specifieke Industrial Ethernet-protocollen zoals Profinet, Ethernet/IP of Modbus TCP.

Zo kan de grote hoeveelheid data die sensoren verzamelen dus eenvoudig en snel worden doorgespeeld tot de bovengelegen management- en planningslaag voor de verwerking hiervan. En dit zonder de gebruikelijke omzettingen of vertragingen die er voorheen waren, wat vooral in de procesindustrie als nadelige belemmeringen werden aanzien.
Voordelen voor de procesindustrie
Ethernet-APL is gebaseerd op de IEEE 802-standaard en de nieuwe APL is specifiek ontworpen voor de procesindustrie, die getypeerd wordt door explosiegevaar. Men spreekt immers van 2-WISE: '2-wire Intrinsically Safe Ethernet'. Ook in explosiezones is hiermee voortaan dus veilige 2-draads-Ethernetcommunicatie mogelijk, wat voorheen niet zo was. Deze nieuwe technologie helpt dus om deze gekende problemen te overbruggen.

Een groot voordeel daarbij is dat men de bestaande specifieke kabels in het veld in veel gevallen kan behouden bij gebruik van Ethernet-APL, in het geval van een 'brown field'-situatie. Er is dan dus geen nood aan specifieke engineering of extra investeringen; er zijn alleen nieuwe switches nodig die Ethernet-APL in de verschillende explosiezones ondersteunen. Een bestaand Profibus-netwerk en een nieuw Ethernet-APL-Profinet-netwerk kunnen overigens via eenzelfde switch werken, wat een stapsgewijze migratie van de diverse installaties mogelijk maakt.
Meervoudige winsten
Ook voor nieuwe, 'green field'-projecten brengt de Ethernet-APL-technologie aanzienlijke besparingen met zich mee, omdat de fases voor ontwikkeling en ingebruikname verkorten. Zo kan een start-up van een nieuwe installatie ook veel sneller verlopen, wat opnieuw een welgekomen voordeel betekent voor deze industriële sector.

Eenmaal in werking kan er veel meer data - en andere dataformats - uit de toestellen worden gehaald, en dit aan een hogere snelheid. Een voorbeeld hiervan zijn de pdf-documenten die een al dan niet geslaagde (safety)test van het toestel aantonen. Zo kunnen er uiteindelijk snellere én betere beslissingen volgen, op basis van die data. Tot slot kan ook het onderhoud hierdoor vlotter verlopen.
Nieuwe meetinstrumenten
Hoewel de Ethernet-APL-technologie vrij nieuw is, heeft Endress+Hauser als bekende voorloper in de digitalisering al enkele toestellen klaar die hiermee kunnen communiceren. Zo is hun productgamma recent uitgebreid met diverse debiet- en niveaumeters alsook druk- en temperatuursensoren die deze technologie ondersteunen. Ook hun overkoepelende ecosysteem wordt hierop aangepast en de eerste machinebouwers en 'asset owners' zijn hiermee al aan de slag.

Heeft u zelf ook interesse in de Ethernet-APL-technologie? Endress+Hauser ondersteunt u graag!
Instrumenten beschikbaar met Ethernet-APL
Druk (leverbaar)
- PMC51B
- PMP51B
- PMC71B
- PMP71B
- PMD55B
- PMD75B
Niveau (leverbaar)
- FMR60B
- FMR62B
- FMR63B
- FMR66B
- FMR67B
Temperatuur (leverbaar)
- TMT86
Debiet (Beschikbaar vanaf januari 2024)
- Promass 300/500
- Promag 300/500
- Prowirl 200
