Hoe een luxebadkamer bouwen (deel 2)

Roger - ep. 2 - Wanden. Om een nieuwe badkamer te maken, plaatsen we eerst wande waar achter we dan de nutsleidingen kunnen verbergen. De structuur staat, tijd om de panelen er op te bevestigen. Maar in een badkamer moet je hier goed over nadenken.

Bekijk deel 3 hier.

Transciptie 

In het vorige deel zag je hoe Roger met houten balken of metalen profielen de structuur van de wanden in de badkamer heeft opgebouwd. Tussen dit kader werden nutsvoorzieningen bevestigd. Vervolgens werden er OSB panelen geplaatst die voor extra stevigheid zorgen.

 

 

 


De badkamer is nu bijna volledig bekleed met OSB. Deze muur die in de douche loopt, die wil ik betegelen. Maar rechtstreeks tegelen op de Osb is geen goed idee. Dus daarom voorzie ik nog een extra plaatmateriaal. Ik gebruik in de douche cementgebonden panelen omdat die zeer goed tegen het water kunnen.
De panelen plaats je net boven je douchebak. Schroef ze daarom met een hulpblokje op die hoogte vast. Gebruik aangepaste schroeven en schroef ongeveer elke 20 centimeter vast.

 


Om ook de naden perfect waterdicht te krijgen, moet je hier extra aandacht aan besteden. Eerst maak je beide zijdes van de naad nat met water. Vervolgens breng je de bijgeleverd PU-lijm aan. Die heeft een speciale spuitmond om de lijm makkelijk aan te brengen op de rand van het paneel. Voorzie de volledige rand van lijm. Door het water op de plaat zal deze lijm sneller uitharden. Schuif de volgende plaat voorzichtig op zijn plaats. Als hij goed zit, kan je deze vastschroeven. De laatste plaat moet op maat gemaakt worden. Meet af hoeveel je nodig hebt en teken dit uit op je plaat. Met een breekmes kan je de ene zijde van de cementplaat doorsnijden. Dan kan je de plaat breken en ook de ander zijde los snijden. Ook die kan dan op zijn plaats vastgeschroefd worden.

 


Je ziet dat we hier de zijkanten van de plaat nog niet op maat hebben gemaakt. Dat kan je hier makkelijk doen door de zijwand te volgen met je breekmes. Daarna kan je de plaat plooien en de andere zijde bijsnijden. De rand maak je dan nog glad met een rasp.

 


Ook aan de zij-naden brengen we water aan en de nodige lijm. Pas zo zijn we zeker van een waterdichte naad en dat is uiteraard nodig in een douche.

 


In de OSB werd een uitsparing gemaakt. Die kreeg een extra versteviging in CLS, vastgezet met muurbeugels. De schroefgaten hiervan maak je eerst nog dicht met een sanitaire kit. Daarna worden de randen bekleed met cementplaat. Ook hier verzorg je je naden want water in deze nis kan voor vochtproblemen zorgen. Uitstekende delen kunnen nog weggewerkt worden met de rasp.

 


Hierbij en ook bij het inbouwelement voor de kraan, zullen er weer uitsparingen moeten gemaakt worden in de cementplaat. Meet eerst op waar die uitsparing moet komen en teken ze over op je paneel. Met het deksel van de thermostaat kan je heel precies gaan uittekenen.

 


Een gipsplaatzaag kan je draaiend in de cementvezelplaat inwerken. Daarna kan je makkelijk de uitsparing uitzagen. Ook bij een vierkante uitsparing kan je zo werken. Vergeet dan zeker niet de hoekjes bij te werken. De uitsparingen voor de handdouche maken we met een gatenzaag. Ook hier werken we de rand bij met een halfronde rasp. De plaat kan dan op zijn plaats. Of toch, wanneer alle randen van vocht en lijm zijn voorzien. Daarna kan de plaat opnieuw vastgeschroefd worden aan de OSB.

 


Let bij het schroeven er telkens op dat je niet per ongeluk in een onderliggende leiding zit. Het kan nuttig zijn om die uit te tekenen op je OSB.

 

 

 


Alle cementgebonden panelen in de douche zijn geplaatst. Voor de rest van de badkamer gebruik ik gipskartonplaten. Maar de badkamer, dat blijft natuurlijk een vochtige ruimte en daarom gebruik ik de groene gipskartonplaten.
Groene gipskartonplaten zijn bestand tegen een wisselende vochtigheidsgraad wat ze geschikt maakt voor de badkamer. Wij kozen hier voor panelen van 60 centimeter omdat die makkelijker hanteerbaar zijn. We werken ook op de eerste verdieping, dus deze platen zijn een pak gemakkelijker boven te krijgen dan die van honderdtwintig centimeter breedte. De platen worden op de OSB vastgeschroefd en komen ook boven de douche, waar er geen slagwater meer kan komen.

 


Ook aan de andere zijde van de badkamer wordt de OSB bekleedt met gipskarton. Deze komt telkens verticaal, waar we de OSB horizontaal plaatsten.

 


De gipskartonplaten worden bevestigd met de kenmerkende zwarte schroeven. Die zullen niet roesten. Om te zorgen dat ze niet te diep worden geschroefd en zo de kartonnen buitenzijde beschadigen, bevestig je ze het best met een speciale bit met stop.

 


Als laatste taak in deze aflevering, verwijderen we nog de uitgedroogde PU-lijm van de cementgebonden panelen.

 


De wanden zijn nu volledig opgebouwd. In de volgende uitzending zie je hoe de douchebak wordt geplaatst, hoe de douche een waterdichte coating krijgt en hoe de naden van de muur verder worden afgewerkt.

 

 

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.