- 03 december 2019
- | Bron: Dobbit
Hoe een luxebadkamer bouwen (deel 4)

Roger - ep. 4 - Vloer Tegelen. De vloer en de muur in het natte gedeelte worden getegeld. We werken hier op een houten ondergrond, dus plaatsen we ook een ontkoppelingsmat.
Transciptie
I
In de vorige aflevering bouwden we letterlijk een nieuwe badkamer op. We plaatsten een nieuw kader voor onze wanden. Daarin moesten we al rekening houden met het inbouwsas van het toilet en het inbouwkraanwerk. De constructie in metal stud en hout werd verstevigd met OSB platen. Hierdoor kregen we stevige wanden. Om hierop verder af te werken, werden er bouwplaten geplaatst, cementgebonden in de natte zone rond de douche en groene gipskartonplaten in de rest van de badkamer.
Een extra dichting komt altijd van pas. Daarom brachten we die nog een flexibele dichting aan op de muren rond de douche. Door de dichtingsflap van de douche hierin te verwerken kregen we een een waterdichte nis. Deze keer is de vloer aan de beurt.
Op de vloer breng je eerst een hechtingsprimer aan. OSB, ook al is het vochtbestendig, is een zuigend oppervlak. Het water zou meteen uit de lijm worden gezogen. Zo’n hechtingsbrug zorgt er voor dat de lijm optimaal zal hechten aan de OSB.
Snij eerst de ontkoppelingsmat op maat zodat hij precies past. Het is handig als je al de gepaste stukken bij de hand hebt.
Maak dan de lijm aan. Begin met de juiste hoeveelheid water in de mengkuip te doen. Hierbij doe je dan het lijmpoeder.
Meng alles goed door tot een klontervrije massa. Voor deze klus gebruik je het best een gipsmenger. Heb je die niet, dan kan je die huren. Meng de lijm door tot hij smeuïg is.
Maak de randen van je mengkuip af en toe schoon. Als de lijm goed is doorgemengd, laat je hem een poosje rusten. De chemische stoffen in de lijm krijgen nu de tijd om te reageren met het water.
Meng dan de lijm nog eens door. Spoel je mengstaaf meteen af. Laat je de tegellijm hard worden aan de mengstaaf, dan wordt het later een probleem om hem er nog van te krijgen.
De ontkoppelingsmat lijm je op de ondergrond met een fijne lijmkam, maat vier. Dat betekent dat de tanden vier millimeter breed zijn en vier millimeter hoog. Verdeel de lijm dan over de OSB-vloer. Kam hem zorgvuldig uit voor je de ontkoppelingsmat er in legt.
Druk de ontkoppelingsmat goed aan in de lijm. Dit is belangrijk. De lijm moet goed hechten aan het oppervlak.
Dan kan je het volgende deel plaatsen. Plaats de ontkoppelingsmat altijd met het witte membraan naar onder. Druk hem goed aan in de lijm.
Meteen na het leggen kan je al verder gaan met tegelen op de ontkoppelingsmat. Maar voor je enthousiast wordt, bepaal je eerst nog het legpatroon voor de tegels.
We konden kiezen om de tegels te laten eindigen met de douchebak, maar dan kwamen we niet mooi uit aan het ander eind van de kamer. Daarom proberen we het eens met het midden van de douchebak als referentie.
Leg een paar tegels uit om te zien hoe je uitkomt. Hou ook telkens rekening met je voeg. Leg er kaleerblokjes tussen. Deze keer komen we overal mooi uit. De tegels leggen we gelijk met de rand van de boord. We kijken meteen met de tegels of de rand in een lijn loopt met de douchebak.
Omdat we gelijk willen komen met de rand en de referentie nu het midden van de douchebak is, moeten we wel uit onze eerste tegel een stuk slijpen. Dat doen we met een haakse slijper met een vol diamantblad. Snij eerst voorzichtig de bovenkant van de tegel door. Als hij dan afbreekt, breekt hij op die lijn. Snij dan de tegel dieper door, tot het stuk er volledig uit is.
Het hoekje afronden vraagt wel wat precisiewerk. Maar als je wat vertrouwd bent met een haakse slijper, moet dit zeker lukken.
Meet dan vanaf de tegel tot aan de muur en snij de tegels af op die maat. Met een tegelsnijder kan je de tegels proper op maat snijden. Eerst maak je met het snijwieltje een inkeping. Dan druk je met lichte druk op de tegel tot hij breekt. Doe dat vooraan of achteraan, niet in het midden.
Met de eerste rijen op maat, kan je beginnen leggen. De tegellijm die we aanmaakten voor de ontkoppelingsmat heeft een lange verwerkingstijd. We kunnen ze dus nog gebruiken om te tegelen. Eerst vul je de openingen van de ontkoppelingsmat. De dichtingsflap dat aan de douche hangt, verwerken we in de lijm op de ontkoppelingsmat.
Kam daarna de lijm uit. We gebruiken hier grootformaattegels van zestig op zestig centimeter. Daarom gebruiken we ook een grote lijmkam, met maat tien of twaalf.
Om de correcte voegafstand aan te houden én om de tegels allemaal op gelijk niveau te krijgen, gebruiken we een nivelleersysteem. Dit bestaat uit clips en spieën en een speciale tang.
De clips steek je telkens onder een tegel, voor je de tegel ernaast legt. Aan de rand van de douchebak is dit niet nodig, maar houden we toch wat afstand met kaleerblokjes.
In de clips steek je dan een spie. Met de tang span je die spie aan in de clips. Zo komen de beide systemen gelijk te liggen.
Grootformaat tegels verlijm je het best dubbel. Dat betekent dat je niet alleen de ondergrond inlijmt met een lijmkam, maar ook de achterkant van de tegel. Dat doe je vlak. Je brengt dus een laag lijm aan vlak op de achterkant van de tegel voor je hem op het gekamde lijmbed legt.
Met de eerste rij klaar, kan je dan de tweede rij tegelen. Eerst vul je weer met de vlakke kant van je lijmkam de openingen van de ontkopppelingsmat. Dan kam je een lijmbed met je lijmkam en voorzie je lijm aan de achterkant van de tegel. Die leg je dan op zijn plaats.
Door het nivelleersysteem te gebruiken weet je zeker dat je tegels in hetzelfde vlak liggen. De spie van de tegel steek je aan de kant van de tegel die het hoogste ligt. Door de spie dan aan te spannen, trekt hij beide tegels tegelijk. Doe je dit over het hele oppervlak, dan weet je zeker dat je tegels over de hele ruimte gelijk komen te liggen.
Het vloeroppervlak dat we moeten tegelen is niet enorm groot. Daarom is deze klus relatief snel geklaard. Onder het bad tegelen we niet. Het bad komt straks dus deels op de tegels en deels op de ondergrond in OSB te staan.
De vloer is getegeld, maar we zijn nog niet volledig klaar. Aan de douche tegelen we nog de wand. Pas dan gaan we voegen.