- 25 november 2019
- | Bron: Dobbit
Hoe een luxebadkamer bouwen (deel 3)

Roger - ep. 2 - Douche. De wanden zijn bekleed en we kunnen de douchebak plaatsen. Rond de douche heb je een natte zone en die moet je extra afdichten. We laten de afdichting aansluiten met de douchebak.
Transciptie
We bouwen stap voor stap een badkamer op. De wanden zijn al geplaatst, nu is het de beurt aan de douche. We kijken hoe je zo’n douchebak plaatst en de douche-omgeving waterdicht maakt.
Bij de douchepotenset zit een mal geleverd uit piepschuim. Die representeert de hoogte van de douchebak. Dat niveau moet even hoog uitkomen als het vloerniveau. Met de ontkoppelingsmat en vloertegel erbij, in combinatie met kaleerblokjes om de dikte van de lijm te bepalen, bouw je zo de hoogte op. Voor de dikte van de lijm neem je een kaleerblokje één derde van de dikte van je lijmkam. Om het wat te versimpelen, halen we er een plaat OSB bij van net dezelfde dikte. Je zou de douchebak ook op de vloer kunnen leggen, maar door de douchebak gelijk te leggen met het vloerniveau, creëer je een soort inloopdouche. Zet het doucheframe waterpas aan de hand van de poten; fixeer door middel van de moeren.
De douchesifon zit gefixeerd in een sokkel; ook aan dit frame komen enkele poten. Sluit ze aan, en zorg dat je waterpas uitkomt.
De pvc-buizen voor de afvoer koppel je nog aan. Boord de uiteindes wat schuin af, dat vergemakkelijkt het aansluiten. Breng ook wat siliconespray aan; ook dit zal de montage bevorderen. Zorg voor de nodige bochten, en sluit de sifon aan op het sifonframe. Zo zal het niet meer verschuiven. Schroef daarvoor gewoon de sifon met het eindstuk vast aan het frame. Eenmaal alles aan elkaar verankerd zit, doe je nog even een lekkagetest.
Tijd om de douchebak op zijn plaats te zetten. Verwijder voorzichtig het karton, liefst zonder cutter of breekmes. Het zou jammer zijn om krassen te hebben op de bak. Vóór je het installeert, inspecteer je ook al eens op beschadigingen. Aan de bak zit een dichtingsmembraam bevestigt, deze laat je zitten want ze is nodig voor de installatie. Je kan wel al de doorvoer aanbrengen. De dichtingsrubber moet aan de onderkant van de douchebak uitkomen.
De bak is zwaar. Ook al heb je er een extra paar handen bij om te helpen, maak het je alvast gemakkelijk met zuignappen. Ze trekken zich vacuüm vast, waarna je een handgreep hebt om het object makkelijker te manoevreren. Sluit de sifon voorlopig af met de bijgeleverde afsluitdop. Zo komt er tijdens de werken geen vuiligheid in de afvoer.
De basis van de douche is klaar. Voor we verder kunnen, dichten we eerst nog de naden tussen het gipskarton af. Als eerste komt er een zelfklevend wapeningsband. Hierdoor voorkom je dat er later scheurtjes ontstaan.
Voor het aanbrengen van het gips, met name de filler en finisher, frissen we even je geheugen op.
Je gebruikt het best een kant en klaar vulmiddel. Hiermee heb je zeker een goed product. Heb je een spaarbord, dan zal dat het werk heel wat makkelijker maken. Schep wat filler op het spaarbord.
Als eerste stap breng je voldoende filler aan. Haal daarna het teveel aan product weg, je doet dat enkel met de zijkant van het plamuurmes. De bedoeling hier is dat je plamuurmes enkel drukt op de gipskartonplaat, niet in de afgeschuinde zijde. Daardoor neem je enkel gips weg op de plaat, en niet uit de naad. Daarna hou je het plamuurmes recht tegen de muur, maar zonder dat je druk uitoefent tegen de muur, maar wel naar beneden. Voor een extra afwerking kan je nog eens over de naad gaan met je plamuurmes onder een scherpe hoek, maar zonder druk uit te oefenen. Zo weet je zeker dat de naad glad is. Nu is al het overtollige gips weg, en kan het drogen. De gaatjes waar de schroeven zitten, vul je wel nog op met de filler. Vul de naden verticaal, en neem het overtollige gips weg in horizontale richting. Doe dit zowel van rechts naar links, als van links naar rechts. Als de gips droog is, kan je de naad afwerken met een fijner gips; een finisher. Als je je plamuurmes op de naad zet, zal je zien dat het gips wat is aangetrokken. Er is dus een kleine holte achter je mes. Die vul je op met de finisher. Maak de finisher aan, of maak het je gemakkelijk en neem gebruiksklare pasta. Breng wat aan op je spaarbord zodat je niet te vaak naar je emmer moet lopen. Gebruik nu een breder mes dan je plamuurmes, zoals een plakspaan.
Ook nu oververvul je de naad. Breng dus flink wat meer gips aan dan je nodig hebt. Het overtollige gips neem je dan weg met een propere plakspaan. Druk opnieuw enkel op de gipskartonplaat, en niet in de naad. Neem eerst het teveel aan de zijkanten weg, door druk uit te oefenen op de plakspaan langs de kant die je wilt wegnemen. Dan pas ga je met de volledige breedte over de naad. Zo neem je het overtollige gips in het midden weg. Je kan je werk controleren door je plakspaan eens aan te drukken in de naad. De bedoeling is dat je geen opening meer ziet achter je spaan. Ook mag er geen markering van je spaan in het natte gips blijven staan. Bij je eerste naad zal je dit misschien nog niet lukken, maar na voldoende oefening krijg je ook dit kunstje wel onder de knie.
Zodra het gipswerk achter de rug is, en voldoende uitgehard, is het tijd om aan de afdichting van de douchewanden te beginnen.
De primer verdeel je in een emmer, of zoals hier in een bak voor behanglijm, daarin kan je makkelijk je rol in klaarmaken. Het zijn hier grote vlakken, dus is het makkelijk werken om de rol op een telescopische steel aan te brengen. Breng de primer aan op het gipskarton, en voorzie zeker ook een laag tussen de cementplaten en afdichtingsband van de douchebak. Met een borstel is het nu wel handiger om aan te brengen. Werk daarna verder de cementplaten af.
We brengen nog een dichtingscoating in de douche aan voor een betere dichting.
In de hoeken komt er nog een kimband. Die dient om overal een waterdichte afsluiting te garanderen. Meet op hoeveel stroken je nodig hebt, en snij op maat. Waar je binnenhoeken hebt, snij je de stroken in verstek. Zo zal je de hoek veel nauwkeuriger kunnen bekleden.
Ondertussen kan ook de houten ondervloer nog van de primer worden voorzien. Laat de primer dan even drogen.
Het afdichtingsmiddel voor de douchewand kan nu aangebracht worden. Best wel even goed mengen, zodat alles een homogene massa vormt. De kleur moet egaan worden. Breng het goedje daarna opnieuw aan met een verfrol. Waar nodig, gebruik je opnieuw een telescopische steel.
In de hoeken breng je alles aan met een kwast, dat is veel preciezer. Terwijl het product nog nat is, breng je de kimband aan. Druk stevig aan, zorg dat de folie niet dubbel zit gevouwen, maar overal mooi zit aangesloten.
Waar de koppelingen uit de muur zitten, breng je het product zeker goed aan. Daarnaast voorzie je ook nog een speciaal afsluitmembraam. Impregneer het eerst goed met het product. Sluit aan op de wand, opnieuw in de nog natte dichtingsemulsie. Elk type koppeling, krijgt zo’n dichtingsmembraam mee. Zo creëer je overal een waterdichte barrière.
Over de nadenband breng je dan nog eens een extra coating aan. Zorg dat er geen lucht achter de dichtingsband zit. Laat alles dan goed drogen.
Na enkele uren kan je een tweede laag aanbrengen. Die breng je op dezelfde manier aan als de eerst. Breng voldoende aan. In totaal moet je een laagdikte van bijna een millimeter hebben voor een goede dichting te krijgen.
Echt moeilijk is deze klus dus niet geweest, het is vooral de bedoeling om de douche en douche-omgeving waterdicht te maken. In de volgende aflevering pakken we alvast de afwerking van de vloer aan.