- 01 oktober 2018
- | Bron: Dobbit
Plafond volledig renoveren

Roger - Bij verbouwingen kom je af en toe een probleem tegen. Het was dringend tijd om dit plafond te isoleren en bij het weghalen van het oude plafond werd er op een slechte onderstructuur gestoten. Meer werk dan we hadden gedacht, maar dringend tijd om dit grondig aan te pakken.
Transciptie
De structuur van het plafond is aangetast door houtrot. Dat heeft op verschillende plaatsen de balken al beschadigd. Bij zo’n balken kan je niet meer kan voortgaan op hun dragende kracht. Door er even aan te komen, kunnen we er zelfs stukken uitnemen met onze handen. Het eerste werk is dus het volledig uitbreken van deze structuur.
Voor we dit doen, gingen we wel even bij een stabiliteitsingenieur ten rade. Hij raadde aan om tijdens de werken de overspanning van het dak te verzekeren met spanbanden die een hoge trekkracht aankunnen. Ook alle punten die nu verankert zijn aan de structuur, zoals muurankers, moeten straks ook opnieuw bevestigd worden. Heb je zelf ook een project waar je een dragende structuur aanpast, ga dan altijd ten rade bij een stabiliteitsingenieur.
Met de veiligheid in orde, kunnen we de oude structuur verwijderen. Neem daarvoor een handzaag of een repricozaag, een koevoet, een beitel en een hamer.
Zaag de balken doormidden. In twee of meer delen kan je ze gemakkelijker van de dragende muren tillen.
Met een repricozaag ga je goed vooruit, maar ook een gewone handzaag kan je hiervoor perfect gebruiken.
Door het houtrot is het soms wat moeilijker om de balken van elkaar te verwijderen, maar dit stoffig werkje gaat al bij al redelijk snel vooruit.
De nieuwe dragende structuur komt op de muur te liggen. De stenen die tussen de oude structuur liggen hebben geen nut meer en kan je dus gewoon verwijderen.
Met een hamer en een beitel maak je het metselwerk wat proper, zodat je nieuwe structuur een zo goed als effen draagvlak kan krijgen.
Met alles uit de weg, kan je een structuur van nieuwe balken maken.
Daarvoor gebruiken we impregneringsmiddel, een borstel, een zaag, een schroefboormachine, schroeven en een chemisch anker.
Doe de twee componenten van het product in een mengbeker. Roer daarna nog eens kort even door. Doe eerst component A en dan component B in de beker. Met een platte borstel, geschikt voor vernis, kan je de balken impregneren. Laat het impregneermiddel voldoende drogen.
Maak je balken op maat. Dat gaat gemakkelijk met een afkortzaag, maar heb je dat niet, kan je altijd met je handzaag aan de slag.
Om onder het schuine dak te kunnen, moeten we aan de zijkant ook nog een hoekje van zagen.
De eerste balken die je zaagt, pas je het best even, zodat je straks geen onaangename verrassingen tegen komt.
Tussen de balken plaats je ook nog een aantal dwarsbalkjes. Zaag daarvoor een aantal kleinere stukken op gelijke lengte. Met een afkortzaag met onderstel kan je gemakkelijk in serie werken. Meet één keer de juiste lengte af. Stel de stop in en nu moet je gewoon telkens de balk tot tegen de stop brengen en zagen.
De eerste twee balken maak je al op de grond vast met de tussenstukken. Nu kan je de tussenstukken nog gemakkelijk door de lange balken heen vast schroeven. Breng de eerste twee balken samen omhoog.
Vergeet ook niet de oude ankers aan de nieuwe structuur vast te maken. Hier moeten we een aantal blokjes er tussen plaatsen om het anker niet te veel te moeten wringen.
Vanaf nu kan je alles op hoogte bevestigen. Bevestig eerst de dwarse stukken aan de balk die al hangt. Het gemakkelijkst is om dit door de balk zelf te doen, net naast het vorige dwarse stuk.
Plaats de volgende draagbalk. Schroef hem vast aan de dwarse balken van buiten naar binnen.
Je neemt het best een tussenmaat iets kleiner dan de helft of een derde van de breedte van je rol isolatie.
De balken kies je natuurlijk altijd in functie van de overspanning die je moet maken én of er gewicht op de balken komt te liggen. Dit kan je laten berekenen. Als je je voldoende inleest kan je dit eventueel zelf berekenen. In dit geval is de ruimte boven de balken te klein om als zolder gebruikt te worden, dus moeten we enkel maar rekening houden met het gewicht van het plafond. De balken zijn in dit geval ook wat groter dan nodig. We kunnen de isolatie nu mooi tussen de balken knellen.
De schroeven die we gebruiken zijn er zonder volledige schroefdraad. Dat betekent dat een stuk van de schroef geen draad heeft. Hierdoor trekt de schroef vanzelf de stukken balk bij elkaar.
De balk aan het uiteinde van de kamer kunnen we niet langs beide kanten op de tegenovergestelde muren laten rusten. We moeten hem dus in de muur verankeren.
Met een lange waterpas of een pasdarm bepaal je de hoogte van die balk. Breng de balk tot op die hoogte.
Bepaal waar je de balk gaat verankeren. Boor eerst met een houtboor in de balk en boor verder door met een steenboor.
Neem de balk weg en boor nog eens door met je steenboor.
We gebruiken een chemisch anker om de balk vast te maken. Daarom moeten we het boorgat goed schoonmaken. Doe dat eerst door het uit te blazen en nog eens met een speciale borstel schoon te maken. Doe dat twee keer zodat alle stof uit de opening verwijderd is.
Breng het chemisch anker aan in de opening. In de koker zitten twee componenten die zich mengen in de spuitmond.
Als het chemisch anker in een egale kleur uit de spuitmond komt, kan je het inbrengen in de opening. Breng de spuitmond tot achteraan in de opening en keer al pompend terug.
Als het gat gevuld is, kan je er de draadstang insteken. Doe dat met een draaiende beweging om het product goed te verdelen. Laat ze voldoende uitsteken om de balk nog te kunnen verankeren.
Terwijl het chemisch anker droogt, kan je de dwarsbalken al monteren. Nu kan je nog door de balk heen schroeven.
Leg de balk langs de ene kant op de muur en schuif hem over de draadstangen.
Zet de balk definitief vast met sluitringen en moeren. Span de moeren goed aan zodat de balk vast hangt.
Maak ook de laatste draagbalk vast. Deze kan weer gewoon op de twee draagmuren rusten.
De laatste dwarsbalkjes moet je op maat maken. Die zijn iets kleiner dan de standaardmaat die we daarnet hanteerden.
Met de structuur in orde kan je aan de volgende taak beginnen: isoleren. In het volgende deel zie je hoe je dat aanpakt. We tonen alles van het steken van de glaswol, tot het afwerken met het dampscherm.