- 22 januari 2021
- | Bron: Sanilec
"Warmtepomp installeren is eigenlijk eenvoudig"

‘Don’t be a fossil’, dat is vandaag dé boodschap in de bouwwereld als het van Buderus afhangt. Bij het Antwerpse Installatietechniek Verschueren zetten ze die boodschap alvast om in de praktijk. Hernieuwbare energie, vooral in de vorm van warmtepompen, maakt er al sinds dag één een logisch deel uit van de dagelijkse activiteiten. Wat oprichter Jeroen Verschueren zijn collega-installateurs aanraadt, laat zich samenvatten in drie woorden: onbekend is onbemind. “De stap naar warmtepompen hoeft moeilijk noch eenzaam te zijn.”
Installatietechniek Verschueren werd in 2007 opgericht door Jeroen Verschueren en is gevestigd in Kalmthout. Met partneronderneming GEOKLIMA focussen de Antwerpenaren zich al van in het begin op koeltechniek. “Vanuit die wereld was het een logische stap om met warmtepompen te beginnen”, vertelt Jeroen. “En omdat we al samenwerkten met Buderus voor gas- en stookolieketels hebben we al snel ook hun warmtepompgamma omarmd.”
Vernieuwd gamma
Dat gamma bevat onder meer geothermische en lucht-waterwarmtepompen en wordt dit jaar volledig vernieuwd. “Buderus heeft heel goede warmtepompen”, zegt Jeroen. “Vooral de geothermische zijn nu erg in opmars. Ze zijn ook allemaal modulerend, wat ervoor zorgt dat ze erg efficiënt werken. Bovendien zijn ze heel stil, wat niet onbelangrijk is bij lucht-waterwarmtepompen met een buitenunit. En wanneer het vernieuwde capaciteitstarief in werking treedt, zullen modulerende warmtepompen een groot voordeel bieden als het om energiekosten gaat."

Verschueren is vooral actief in de nieuwbouwmarkt. “De laatste jaren is de markt totaal veranderd, onder meer door allerlei verplichtingen van de overheid. Ook daardoor vind ik warmtepompen simpelweg het logisch vervolg van gas- en stookolieketels. Toch merk ik dat veel installateurs er nog wat meewarig tegenover staan, omdat ze niet goed weten wat het allemaal inhoudt. Maar eigenlijk hoeft dat helemaal niet. Neem nu de installatie: die is in wezen niet zo verschillend van een gasketel. Er zitten zelfs minder componenten in. Alleen de dimensionering is een stuk belangrijker. Maar als je weet dat zo’n 70 procent van de conventionele ketels overgedimensioneerd zijn, dan is dat ook geen slechte zaak.”
Samenwerken is de boodschap
Het komt er volgens Jeroen vooral op aan om samen te werken. “De tijd van harde concurrentie is ook een beetje voorbij, vind ik. Je moet zoveel kennis hebben en er zijn zoveel verschillende specialisaties dat het onmogelijk is geworden om niet samen te werken. De stap zetten naar warmtepompen hoeft daarom helemaal niet eenzaam te zijn. Wij geven bijvoorbeeld graag tips aan installateurs die niet vertrouwd zijn met warmtepompen over de berekening en installatie. En de samenwerking hoeft niet beperkt te blijven tot onze sector: studiebureaus maken tegenwoordig een EPB-voorcalculatie die al het grootste deel van de berekeningen die wij nodig hebben bevat. En als het om geothermische warmtepompen gaat, dan kunnen wij vertrouwen op een goede onderaannemer die perfect weet waar welke boringen te maken. Op die manier is het helemaal niet moeilijk om een warmtepomp juist te dimensioneren en te installeren.”
Zelf de stap zetten naar hernieuwbare energie?
