Fingerfood, dé oplossing voor personen met een motorische beperking

java
Foto: De Standaard

Genieten van het maaltijdmoment door zelfredzaamheid te stimuleren. Dat is een uitdaging voor deze doelgroep en niet vanzelfsprekend. Een mogelijk antwoord daarop is de implementatie van fingerfood. Wat is fingerfood? En hoe kan je fingerfood gebruiken? De kwaliteitsdienst van JAVA Foodservice (Sligro Food Group Belgium) geeft graag enkele nuttige tips. Bovendien helpt culinair adviseur Jo Huyens je op weg met een aantal receptvideo’s!

Wat is fingerfood?

“Fingerfood zijn kleine hapjes die met de handen gegeten kunnen worden. In de context van voeding voor personen met een motorische beperking kan fingerfood een volledige maaltijd omvatten in de vorm van hapklare stukjes groenten, aardappelen, vlees of andere. Die zijn enkele centimeters groot om ze makkelijk te kunnen pakken”, legt Nick Jacobs uit, kwaliteitsmedewerker bij Sligro Food Group Belgium.

java

De voordelen

“Personen die niet meer in staat zijn om zelfstandig met bestek te eten, kunnen dat vaak nog wel met hun handen. Ook bij personen met dementie heeft fingerfood zijn nut al bewezen. Dat komt doordat de hand-mondreflex zeer lang actief blijft bij hen. Fingerfood kan dus een belangrijke rol spelen in het bestrijden van ondervoeding. Niet alleen eten mensen liever zelfstandig, het eten met de handen prikkelt de zintuigen ook extra, wat de eetlust verder opwekt”, vertelt Nick.

java

Tips voor fingerfood

TIP: In veel gevallen kan fingerfood gemaakt worden door voeding in stukjes te snijden. Wat nog beter is voor de zorgbehoevende, zijn miniatuurversies van bestaande voeding. Denk bijvoorbeeld aan miniquiches of miniworstjes. Die zetten over het algemeen meer aan tot eten en vallen minder snel uit elkaar.

TIP: Het eten met de handen wordt snel een gewoonte. Bied daarom élke dag maaltijden aan die met de handen gegeten kunnen worden, op die manier wordt het snel een gewoonte.

TIP: Wijk best zo weinig mogelijk af van het dagmenu voor het maken van de fingerfood. Doordat de zorgbehoevenden die met de handen eten ongeveer hetzelfde op hun bord krijgen als de anderen, ondervinden ze meer gevoel van samenhorigheid, wat extra aanmoedigt om te eten.

TIP: Fingerfood kan zowel nuttig zijn in het voorkomen van ondervoeding als het behandelen ervan. De ouderen gaan weer meer eten én de chef heeft meer invloed op de hoeveelheid calorieën die ze binnenkrijgen. Aangezien veel fingerfood bewerkt wordt, heeft de chef ook veel mogelijkheden om extra vetstof of suiker toe te voegen, wat mee kan helpen om de ondervoeding te behandelen.

“Het kan veel inspanning vergen om fingerfood te introduceren, maar het heeft een enorme invloed op het welzijn. Niet alleen nutritioneel, maar ook psychosociaal. Als chef kan je hier dus écht een verschil maken!”, zegt Nick.

java

Receptinspiratie voor fingerfood

De culinair adviseur van JAVA Foodservice Jo Huyens stelt graag enkele inspirerende fingerfoodrecepten voor die makkelijk te bereiden zijn!

Zalmsoufflé met spinaziemuffin, champignonaardappel en bieslookmosterdsaus

Lees hier het recept. 

Kaastaartje

Lees hier het recept. 

Vanillemousse met aalbessengelei geserveerd met eiwitrijke bouwsteentje

Lees hier het recept. 

Ananashapje met speculooscrumble

Lees hier het recept. 

Sligro Food Group Belgium – JAVA Foodservice
WINGEPARK 10
3110 ROTSELAAR
016 58 99 00
food@javafoodservice.be

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.