HOE ZELF DRAADPANELEN PLAATSEN

Een draadafsluiting is een klassieker. Kiezen voor draad heeft dan ook enkele onmiskenbare voordelen. Ten eerste is de look niet erg trendgevoelig. Je zal dus nooit het gevoel hebben dat je afsluiting niet meer in de mode is. Bovendien is een tuindraad onderhoudsvrij: je hoeft geen houtbescherming aan te brengen of te snoeien. Ten slotte neemt een draad weinig plaats in: je geniet ten volle van je tuin. Het nadeel: een draadafsluiting biedt geen privacy. Dat lossen we op door linten in te weven.

Wil je zelf je omheining plaatsen? Ontdek hier het aanbod!

 

HOEKPALEN

oekpalen

Plaats eerst de hoekpalen. Die moeten extra stevig staan, er werken immer krachten uit twee richtingen op. Graaf een put van 50 x 50 x 50 cm. Plaats de paal. Ga na of de paal op de juiste hoogte staat (eventueel stop je er wat stenen onder).

Controleer dat de paal loodrecht staat. Schoor hem in twee richtingen met twee stelplanken. Gebruik snelbeton om de paal helemaal vast te zetten. Cement gieten, water toevoegen, aandammen. Doe dit in enkele laagjes, op die manier zit er geen lucht in je betonblok.

 

KOORD SPANNEN

koord

Nu kan je een metserskoord spannen tussen de palen. Dit strak gespannen koord zal de lijn aangeven waarlangs de afsluiting komt. Op regelmatige afstanden komt er nu een paal.

Wij werken met draadpanelen, de tussenafstand tussen de palen ligt dus vast. Waarschijnlijk zal je een van de panelen moeten inkorten. Dat doe je het best met een paneel dat het minst zichtbaar is (vaak dus gewoon het verste).

 

SLEUVEN EN PUTTEN

put

Over de volledige lengte van de afsluiting graven we een kleine sleuf. Zo’n 30 cm breed en even diep. Een spadesteek volstaat dus. In die sleuf komt er gestabiliseerd zand, ter ondersteuning van de betonnen afboording.

Voor elke paal graaf je een put. Je kan opnieuw je spade gebruiken. Of je kiest voor een grondboor. Die laatste spaart je rug. Beton langs onder is echter lang niet altijd nodig. In dit geval is het wel goed voor extra verankering.

 

AANDAMMEN

sleuven

Als de stabilisé op een te losse ondergrond ligt, heeft die eigenlijk geen ondersteunende functie. Het zou dan nutteloos zijn die aan te brengen. Daarom moet de ondergrond worden aangedamd.

Dat kan met een handaandammer. Dat is eigenlijk gewoon een stok met een groot gewicht eraan. Laat het een paar keer op dezelfde plaats vallen, en de grond is voldoende verdicht voor het plaatsen van de betonnen afboording.

 

STABILISE

stabil

Breng het gestabiliseerde zand aan in de sleuf. Wij hebben enorm veel stabilisé nodig, omdat de tuin zeer diep is. We laten ze dus leveren door de betoncentrale. Als je je stabilisé bestelt, kies dan voor lichte stabilisé. Die is gemaakt op basis van een lichte zandsoort.

Enkel voor grotere constructies (zoals een terras) heb je zware stabilisé nodig. Zware stabilisé wordt gemaakt op basis van rijnzand. Uiteraard kan je er ook voor kiezen zelf je stabilisé te mengen, zeker voor kleinere hoeveelheden is dit praktisch.

 

BETON PLAATSEN

beton

Plaats nu de betonnen panelen op hun plaats. In ons geval komen ze voor de palen te staan. Zo sluiten ze mooi aan op de draadpanelen. Controleer telkens met je waterpas om te zien of de betonplaten wel mooi verticaal staan. Als dat niet het geval is, moeten we wat gestabiliseerd zand afgraven of aanvullen.

 

PANELEN PLAATSEN

paneel

De draadpanelen plaatsen is dan eigenlijk de makkelijkste stap. Zowel de palen als de betonplaten zijn een goede referentie om de panelen te zetten. Je gebruikt clips om de panelen vast te maken. Deze clips hebben een zelftappende schroef. Je kan ze dus probleemloos rechtstreeks in de paal schroeven.

 

WEVEN

weven

Met linten zullen we ervoor zorgen dat de draadpanelen ook de wind wat tegenhouden en de nodige privacy kunnen bieden. Knip de linten op de juiste lengte. Weef ze in verticale stroken door de draad. Zowel bovenaan als onderaan zet je de linten vast met een klemmetje. Op die manier blijven ze stevig zitten.

 

POORT

poort

Wie dat wil, kan ook een poort integreren in een draadafsluiting. Het correct plaatsen van een poort begint bij het perfect rechtop plaatsen van de paal waaraan de poort komt. Aan die paal kan je de dragende haken bevestigen waartussen je poort komt. Die haken kan je bijregelen, zodat de poort volledig recht hangt en perfect afsluit.

 

Wil je zelf je draadpanelen plaatsen? Ontdek hier het aanbod!

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.