HOE JE TUINOMHEINING VERNIEUWEN

Verkleuring, voochtschade, slijtage … een houten tuinomheining is niet voor eeuwig en is onderhevig aan weersinvloeden. Zonder regelmatig onderhoud kan ze snel aftakelen. Is je omheining tot op de draad (of de plank) versleten? Dan is een onderhoudsvrij exemplaar uit houtcomposiet meer dan het overwegen waard, wil je die houtlook rond je tuin behouden zonder tijd te moeten investeren in onderhoud.

Wil je zelf je omheining plaatsen? Ontdek hier het aanbod!

 

OUDE OMHEINING AFBREKEN

oude omheining weg

Je begint met het vrijmaken van je werkplek, en de houten lamellen van de oude omheining te verwijderen. Schuiven die lamellen niet zo gemakkelijk uit het kader? Dan kan je je met de hamer gerust uit de slag trekken.

Wanneer de schutting zelf weg is, moet je nog de oude palen en funderingen te lijf gaan. Hamer, beitel, en boorhamer komen hier goed van pas. Met een schop kan je loszittende stukken reeds verwijderen, en met de spade kan je de andere zijde van de betonpanelen vrijmaken.

Waar het beton en de palen diep in de grond zitten, zal je wat meer inspanningen moeten leveren. Je zal ook de grond rond de palen moet loswrikkelen met de boorhamer.

 

NIEUWE OMHEINING

palen

Wanneer je alle onderdelen van de oude omheining hebt verwijderd, kan je de nieuwe erbij halen en de onderdelen uit hun verpakking halen.

Let op: de palen bevatten altijd 1 opening, maar je kan ermee langs 3 kanten weg. Je moet enkel de afdektop er af nemen en de afdekkingslatjes kan je eruit schuiven. Dan kan je ook links, rechts en vooraan verder.

 

BEGINNEN MET DE POORT

poort

Bij de opbouw van de nieuwe omheining begin je met de poort. Zet daarvoor eerst de paal met de scharnierpunten op zijn plaats en bepaal hoe hoog je hem precies wil. Indien nodig graaf je je put nog verder uit tot op de juiste hoogte. Zorg er zeker voor dat je paal loodrecht staat. Om je paal stabiel te houden kan je er een klinker of stabilisé onder plaatsen.

Staat je paal goed? Vul de put dan met snelbeton. Maak eerst de put nat met wat water en giet er dan het beton bij. Na een laag van 20 cm kan je er opnieuw een deel van het water erbij doen. Vul vervolgens verder aan met poeder en water, en meng indien nodig – raadpleeg de verpakking voor de juiste verhoudingen.

poort

Wanneer het beton droog is, kan je de deur op zijn plaats zetten. Draai de moeren bij de scharnieren aan om de deur vast te zetten. De deur moet overigens eerst vasthangen voor je weet waar je de tweede paal kan zetten. Het slot moet immers juist uitkomen.

palen recht

Het enige wat je dan nog moet doen is ervoor zorgen dat de twee palen even hoog en recht staan ten opzichte van de deur. Dat doe je met een waterpas die je indien nodig op een houten lat legt.

Om de tweede paal vast te zetten, ondersteun je de deur met wat hout en zet je de paal vast met snelbeton, net zoals je bij de eerste paal hebt gedaan.

 

PALEN VOOR DE SCHUTTING

onderlat

Wanneer beide palen vast staan en de deur hangt, zet je de overige palen voor de schutting vast. De eerste doe je met behulp van het beginprofiel van de schuttingsplanken. Eens je de afstand hebt bepaald, kan je de paal schoren aan de vorige paal met een lat en wat lijmklemmen. Uiteraard controleer je opnieuw of je loodrecht werkt.

Alweer: staat alles op zijn plaats? Maak de put nat, vul met snelbeton tot halverwege en vul verder bij met de rest van het water. Meng indien nodig.

schoren

Alle daaropvolgende palen plaats je op dezelfde manier. Door de palen aan elkaar te schoren verzeker je dat ze in lijn staan. Door voldoende de controleren met je waterpas, ben je zeker dan ze recht staan.

Als je op een langere afstand werkt, kan het ook handig zijn om een referentiekoord te spannen. Plaats in dat geval eerst je hoekpalen. Op welke afstand je die plaatst, is afhankelijk van de lengte van je tussenschot. De tussenliggende palen plaats je dan langs het koord op één lijn. Als je het referentiekoord meteen al op de juiste hoogte plaatst, kan je zo ook alle palen even hoog zetten.

Op korte afstanden bepaal je de juiste hoogte met een pasdarm, voor langere afstanden is een laserwaterpas handiger.

 

LATTEN EN PLANKEN PLAATSEN

planken schuiven

Wanneer het beton is uitgedroogd, verwijder je de lijmklemmen en steunlatten van de palen. Vervolgens plaats je de onderlat en schroef je die vast aan de paal. De schroeven en schroefbit zitten in de lat zelf, dus moet je die niet voorzien.

Wanneer de onderlat vastzit, kan je de planken erin schuiven. Om de composietplanken nog steviger te maken, kan je er nog een aluminium lat in steken.

decoratief paneel

De omheining wordt afgewerkt met een decoratief paneel bovenaan. Zo’n decoratief paneel is goed om de openheid en de luchtigheid van je tuin te behouden, maar indien je om privacyredenen de omheining volledig wil dichtmaken, kan dat uiteraard ook.

Bovenop het decoratief paneel komt nog aluminium bovenprofiel ter afwerking. Deze schroef je ook vast aan de palen, zodat de schuttingsplanken goed blijven zitten.

afwerklat

Vul op dezelfde manier de andere panelen op met de planken: start met het beginprofiel (op dezelfde hoogte als het vorige profiel) en blijf controleren of alles mooi waterpas zit vooraleer je gaat schroeven.

Werk de schutting overal af met het aluminium bovenprofiel. De lipjes van dat profiel bedek je nog met de afdekkap van de paal voor een mooie afwerking.

 

DEURSCHARNIEREN

scharnieren

Wanneer alles vastzit, kan je nog eens checken of de deur goed opent en sluit. Met de moeren aan de deurscharnieren kan je de deur nog bijregelen indien nodig. Span de moeren terug goed vast wanneer de deur op de juiste positie staat en perfect sluit.

Reinig tenslotte alles ook nog eens met een vochtige doek om het stof en vuil van tijdens de werken te verwijderen.

Wil je zelf je omheining plaatsen? Ontdek hier het aanbod!

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.